OpenWION slaagt voor interfacetesten Kadaster

Datum: 21-08-2009

OpenWION van B3Partners slaagt voor BMKL interfacetest 2

Als voorbereiding op de elektronische fase van de WION heeft het Kadaster sinds eind juli de interfacetest "bericht heen en terug" beschikbaar (http://www.kadaster.nl/klic/bmkl_testen.html#3). Met deze test kunnen softwareontwikkelaars nagaan of hun software met het kadaster kan "praten": kan de netbeheerder succesvol een graafbericht kan ontvangen en daarna de beheerdersinformatie kan terugsturen naar het KLIC van Kadaster.

Om aan deze test te voldoen moet de software van de netbeheerder aan een aantal technische eisen van BMKL voldoen. Ook moet de communicatie beveiligd zijn met PKIoverheid certificaten.

B3Partners heeft voor het OpenWION project de communicatiemodule gereed die succesvol de interfacetest kan afronden.

Verdere ontwikkeling

De interfacetest omvat geen inhoudelijke toets over de informatie die in de graafberichten en beheerdersinformatie berichten staan. Het kadaster verwacht op 1 september een nieuwe test ter beschikking te stellen om de bundelbaarheid van informatie van netbeheerders te testen. B3Partners is druk bezig met de ontwikkeling van software om ook voor deze test te gaan slagen.

Open source

Het door B3Partners ontwikkelde OpenWION zal ter beschikking gesteld als vrije software onder een open source licentie. De website voor OpenWION waarop de software gedownload kan worden komt binnenkort online. Op de website zal niet alleen de software en documentatie te downloaden zijn en verdere ontwikkeling kunnen worden gevolgd, maar kunnen geinteresseerde partijen ook zelf een bijdrage leveren aan de ontwikkeling. Op deze manier hoeft niet elke keer opnieuw betaald te worden voor een licentie voor dezelfde software en profiteert het van de bijdragen van verschillende gebruikers, netbeheerders, softwareontwikkelaars en webhosters. De Affero GPL3 licentie (http://www.fsf.org/licensing/licenses/agpl-3.0.html) zorgt ervoor dat nieuwe ontwikkelingen ook open source blijven.

Last modified 9 years ago Last modified on 08-03-10 12:08:50